MENU
Galerije
Video
Logotipi
Publikacije
USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa

„USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“ je nastao potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Brams d.o.o. Sarajevo, Brajlović GmbH Beč, Natura Food d.o.o. Bijeljina i Plant d.o.o. Tuzla. Implementator projekta je Agrona d.o.o. Živinice.

Osnovni cilj „USAID Partnerstva za razvoj agrobiznisa“ je da doprinese društveno-ekonomskom razvoju i za jačanju ruralne ekonomije u ciljanim područjima BiH. Ova aktivnost će se fokusirati na usklađivanje direktne investicije iz bh. dijaspore i domaćih ulaganja sa ciljem smanjenja nezaposlenosti u BiH, te povećanjem uzgoja kornišona i njegovog izvoza u zemlje EU. Pored toga, ovaj petogodišnji program ima zadatak da stvori savez između poslovnih subjekata iz bh. dijaspore i domaćih kompanija.

Proizvodnja kornišona je dobro prilagođena uslovima u BiH, a tržišni potencijal za proizvodnju kornišone je značajan jer kupci u EU pokazuju sve veću potrebu za ovaj poljoprivredni proizvod. Međutim, za uspješnu širenje ovog pod-sektor, podrška mora biti dostupna u brojnim područjima: tehnička pomoć za uzgajanje kornišona, adekvatna tehnologija i logistička podrška kako bi se osiguralo da BiH uzgajivači održavaju svoje komparativne prednosti i zadovolje potrebe klijenata u EU. Alijansa namjerava pružiti kompletnu podršku 1.667 malim poljoprivrednicima ruralnih područja u BiH.

Učesnici, kroz njihovu saradnju u okviru „USAID Partnerstva za razvoj agrobiznisa“ očekuju da će ostvariti sljedeće rezultati do 2018.:

• Povećati izvoz kornišona na 5.000 tona godišnje;

• Povećati uzgoj na 170 hektara na teritoriji BiH;

• Obezbijediti novih 5.149 radnih mjesta u ruralnim područjima;

• Obezbijediti mogućnost ostvarivanja prihoda za 1.667 seoskih domaćinstava; i

• Povećati direktne investicije iz dijaspore.

Sva prava zadržava Agrona d.o.o. Copyright 2015. Powered and developed by: WEBSITE.BA Supported by: